Spara pengar med rätt förberedelser

För att vi ska kunna räkna fram lägsta pris så är det viktigt att din ritningsfil bara innehåller objekt som ska skäras ut. Filen ska alltså inte innehålla utsatta mått, texter, bocklinjer, ritningsramar eller liknande.

För övrigt behövs inga extra justeringar, speciellt om du önskar beställa ett eller flera ex av samma detalj. Vill du kombinera flera ritningar i samma material eller har ritningar som innehåller många enskilda detaljer, så finns pengar att spara på de lite mer avancerade förberedelsemetoderna nedan.

 

Fler ritningar i samma material

Om du vil beställa fler olika delar i samma material, så är det en fördel att samla dem i samma ritning. På så sätt slipper du startkostnader för varje enskild detalj

 

Nesta dina delar

Om din ritning innehåller många mindre delar t ex bokstäver, smådetaljer och liknande så kan det vara en ekonomisk fördel att nesta filen.

Att nesta innebär att låta datorn vända, vrida och flytta på de olika detaljerna så att de får plats på så liten materialyta som möjligt.

För att nesta behöver du använda lämplig mjukvara och flertalet alternativ finns online. En gratisvariant är Deepnest.io som går att ladda ner för PC eller Mac.

En annan variant är Nestandcut.com som erbjuder en gratis testmånad och som därefter har en ganska rimlig månadskostnad.

Dessvärre kan vi inte ge support på dessa program men bra hjälptexter och youtube-instruktionsfilmer finns för båda alternativen.

När du gör nestningen, så håll dig inom ett materialformat om 2500 x 1250 mm.