Polykarbonat

Polykarbonat är en termoplastisk polymer som kännetecknas av sin höga styrka, transparens och utmärkta slagseghet. Det är ett mångsidigt material som används inom en mängd olika tillämpningar där både fysiska och optiska egenskaper är viktiga.

Egenskaper och fördelar med polykarbonat:

 • Hög slagseghet: Polykarbonat är extremt tåligt och har en utmärkt slagseghet jämfört med andra plaster. Det kan klara av att hantera stötar och påfrestningar utan att spricka eller gå sönder. Detta gör det lämpligt för användning i tillämpningar där det finns risk för mekanisk belastning eller där skydd mot stötar är avgörande.

 

 • Transparens: Polykarbonat har en hög grad av transparens och låter ljuset passera igenom materialet. Detta gör det till ett populärt val för användning i applikationer där optisk klarhet och ljustransmission är viktiga, som till exempel för fönster, skyltar, skärmar och linsmaterial.

 

 • God kemisk resistens: Polykarbonat har en god kemisk resistens och kan motstå många vanliga kemikalier, inklusive oljor, fett, syror och alkalier. Detta gör det lämpligt för användning i miljöer där det finns risk för kemisk påverkan eller exponering.

 

 • Lättviktighet: Polykarbonat är ett lättviktsmaterial, vilket gör det enkelt att hantera och transportera. Dess låga densitet gör det också till ett attraktivt alternativ för applikationer där viktminskning är önskvärd, som till exempel inom fordonsindustrin eller för konstruktion av lätta strukturer.

 

 • Formbarhet: Polykarbonat har god formbarhet och kan enkelt formas genom bearbetningsmetoder som formblåsning, extrudering eller formsprutning. Detta gör det möjligt att skapa komplexa former och detaljer enligt specifika designkrav.

 

 • Värmebeständighet: Polykarbonat har en hög värmebeständighet och kan tåla temperaturer upp till ca 120-130 °C utan att förlora sina mekaniska egenskaper. Detta gör det användbart i tillämpningar där värmebeständighet är en viktig faktor, till exempel inom elektronikindustrin eller för konstruktion av varmformsverktyg.

 

Sammanfattningsvis är polykarbonat ett mångsidigt material med hög slagseghet, transparens och kemisk resistens. Dess användningsområden sträcker sig över olika branscher, inklusive bygg och konstruktion, elektronik, fordonsindustri, medicinsk utrustning och mycket mer. Dess unika egenskaper gör det till ett populärt val för tillämpningar där styrka, klarhet, kemisk resistens och lättviktighet är viktiga faktorer.

Vattenskärning

 • Mycket hög precision
 • Kall skärmetod – Ingen värmepåverkning av material
 • Fina snittytor
 • Skär närmast alla material förutom härdat glas
 • Max skärtjocklek 100 mm, oavsett material.
 • Miljöriktig skärmetod

 

Precisionsskärning av i princip alla material från 100 mm rostfritt stål till de tunnaste fiberpackningar. Skärprocessen är kall och snittytorna värmepåverkas inte. Vår vattenskärning är utrustad med extra utrustning för skärning av kompositer och sandwichmaterial som kolfiber, glasfiber, kevlar med flera.

Precisionen i vattenskärningen är mycket bra med ett skärsnitt på endast 0,76 mm och en tolerans på 0,1 mm.

Vattenskärning är en miljöriktig skärteknik utan skärgaser och en generellt låg energianvändning och vi tänker att vattenskärning i kombination med fossilfritt HYBRIT® – stål blir en framtida kombination för minsta möjliga miljöpåverkan.

 

Maxformat

2000 mm (b) x 3000 mm (l).

Tjocklek upp till 100 mm oavsett material.

 

Material för vattenskärning

Alla metaller inklusive specialstål som Hardox®, Weldox®, Strenx®,Armox® och Ramor®

Gummi, plaster & skummaterial.

Kolfiber, Kevlar (Aramid) och glasfiber.

Kakel & klinker.

Natursten – Skiffer, granit

Träskivor och fibermaterial.

Glas (dock ej härdat).

Stenkomposit & kvartskomposit – Corian®, Silestone®

 

Vattenskärning – en precisionsteknik för materialbearbetning

 

Vattenskärning är en avancerad teknik för att bearbeta material, som används inom en rad olika branscher såsom fordonsindustrin, tillverkningsindustrin och byggindustrin. Det är en precisionsteknik som möjliggör noggrann bearbetning av olika material, från mjuka och känsliga material till hårda och robusta material.

 

Hur fungerar vattenskärning?

 

Vattenskärning är en process där en stråle av högtrycksvatten används för att skära genom olika material. Strålen kan också blandas med abrasiva material, såsom sand eller granat, för att öka skärhastigheten. Den höga hastigheten på vattenstrålen, kombinerat med abrasiva material, möjliggör skärning av material med hög precision och minimal deformation.

 

Varför använda vattenskärning?

 

Vattenskärning har flera fördelar jämfört med andra tekniker för materialbearbetning. För det första kan det användas för att bearbeta olika typer av material, oavsett om de är mjuka eller hårda. För det andra är det en mycket precisionsmetod som möjliggör skärning med minimal deformation. För det tredje är det en miljövänlig teknik som inte använder sig av farliga kemikalier eller gaser.

 

Vad kan man göra med vattenskärning?

 

Vattenskärning kan användas för att bearbeta en rad olika material, inklusive metall, keramik, glas, plast och gummi. Det kan användas för att skära material i olika former och storlekar, såsom rör, plattor, brickor och skivor. Det kan också användas för att skära genom material med olika tjocklek, från tunna lager till tjocka block.

 

Vattenskärning för olika branscher

 

Vattenskärning är en mångsidig teknik som används inom en rad olika branscher. Inom fordonsindustrin används det för att skära genom stål och aluminium för att tillverka karosser och andra komponenter. Inom tillverkningsindustrin används det för att skära genom olika material för att skapa detaljerade former och mönster. Inom byggindustrin används det för att skära genom betong, tegel och sten för att skapa dekorativa ytor och former.

 

Sammanfattning

 

Vattenskärning är en avancerad teknik för materialbearbetning som möjliggör skärning med hög precision och minimal deformation. Det är en mångsidig teknik som kan användas för att bearbeta olika material och är vanligt inom fordonsindustrin, tillverkningsindustrin och byggindustrin. Om du behöver bearbeta material