Akryl/Plexiglas

Akryl, även känt som plexiglas eller polymetylmetakrylat (PMMA), är en transparent termoplastisk polymer. Det är ett mångsidigt material som kännetecknas av sin höga transparens, goda optiska egenskaper och utmärkta slitstyrka.

Egenskaper och fördelar med akryl/Plexiglas:

  • Transparens: Akryl har en utmärkt transparens som liknar glas. Det släpper igenom ljus med minimal ljusabsorption och ger en klar och transparent yta. Detta gör det populärt för användning i applikationer där optisk klarhet och estetik är viktiga, som skyltar, skärmar, butiksinredning och arkitektoniska detaljer.
  • Slagtålighet: Akryl har en utmärkt slagseghet och är mer hållbart än glas. Det kan tåla stötar och påfrestningar utan att spricka eller splittras lika lätt som glas. Detta gör det till ett säkrare alternativ i applikationer där risk för krosskador är hög, till exempel i skyddsglas, fordonsskärmar och barnsäkra produkter.
  • Lättviktighet: Akryl är mycket lättare än glas, vilket gör det enklare att hantera och bearbeta. Dess låga densitet gör det också till en fördelaktig lösning för tillämpningar där viktminskning är önskvärd, till exempel inom fordonsindustrin eller vid konstruktion av lätta strukturer.
  • Formbarhet: Akryl har god formbarhet och kan formas genom bearbetningsmetoder som varmformning, formsprutning eller laserskärning. Detta gör det möjligt att skapa komplexa former och detaljer enligt specifika designkrav. Dess formbarhet öppnar upp möjligheter för innovativ design och skapande av unika produkter.
  • Kemisk resistens: Akryl är motståndskraftigt mot många kemikalier, inklusive syror, baser och lösningsmedel. Detta gör det lämpligt för användning i miljöer där kemisk exponering är närvarande, såsom laboratorier eller industriella applikationer där korrosionsskydd och kemiskt motstånd är viktigt.
  • Väderbeständighet: Akryl har god väderbeständighet och kan motstå skadliga effekter av UV-strålning, fukt och temperaturförändringar. Det är mindre benäget att gulna eller förlora sina optiska egenskaper över tiden jämfört med vissa andra plaster. Detta gör det till ett lämpligt val för utomhusapplikationer, som skyltar, belysningsarmaturer och fönster.

 

 • Sammanfattningsvis är akryl, även känt som plexiglas, en transparent och slitstark termoplastisk polymer. Dess utmärkta transparens, slagseghet, formbarhet och kemiska resistens gör det till ett populärt val för en mängd olika tillämpningar inom olika branscher, inklusive bygg och konstruktion, reklam och skyltning, inredning, medicinsk utrustning och mycket mer.

Vattenskärning

 • Mycket hög precision
 • Kall skärmetod – Ingen värmepåverkning av material
 • Fina snittytor
 • Skär närmast alla material förutom härdat glas
 • Max skärtjocklek 100 mm, oavsett material.
 • Miljöriktig skärmetod

 

Precisionsskärning av i princip alla material från 100 mm rostfritt stål till de tunnaste fiberpackningar. Skärprocessen är kall och snittytorna värmepåverkas inte. Vår vattenskärning är utrustad med extra utrustning för skärning av kompositer och sandwichmaterial som kolfiber, glasfiber, kevlar med flera.

Precisionen i vattenskärningen är mycket bra med ett skärsnitt på endast 0,76 mm och en tolerans på 0,1 mm.

Vattenskärning är en miljöriktig skärteknik utan skärgaser och en generellt låg energianvändning och vi tänker att vattenskärning i kombination med fossilfritt HYBRIT® – stål blir en framtida kombination för minsta möjliga miljöpåverkan.

 

Maxformat

2000 mm (b) x 3000 mm (l).

Tjocklek upp till 100 mm oavsett material.

 

Material för vattenskärning

Alla metaller inklusive specialstål som Hardox®, Weldox®, Strenx®,Armox® och Ramor®

Gummi, plaster & skummaterial.

Kolfiber, Kevlar (Aramid) och glasfiber.

Kakel & klinker.

Natursten – Skiffer, granit

Träskivor och fibermaterial.

Glas (dock ej härdat).

Stenkomposit & kvartskomposit – Corian®, Silestone®

 

Vattenskärning – en precisionsteknik för materialbearbetning

 

Vattenskärning är en avancerad teknik för att bearbeta material, som används inom en rad olika branscher såsom fordonsindustrin, tillverkningsindustrin och byggindustrin. Det är en precisionsteknik som möjliggör noggrann bearbetning av olika material, från mjuka och känsliga material till hårda och robusta material.

 

Hur fungerar vattenskärning?

 

Vattenskärning är en process där en stråle av högtrycksvatten används för att skära genom olika material. Strålen kan också blandas med abrasiva material, såsom sand eller granat, för att öka skärhastigheten. Den höga hastigheten på vattenstrålen, kombinerat med abrasiva material, möjliggör skärning av material med hög precision och minimal deformation.

 

Varför använda vattenskärning?

 

Vattenskärning har flera fördelar jämfört med andra tekniker för materialbearbetning. För det första kan det användas för att bearbeta olika typer av material, oavsett om de är mjuka eller hårda. För det andra är det en mycket precisionsmetod som möjliggör skärning med minimal deformation. För det tredje är det en miljövänlig teknik som inte använder sig av farliga kemikalier eller gaser.

 

Vad kan man göra med vattenskärning?

 

Vattenskärning kan användas för att bearbeta en rad olika material, inklusive metall, keramik, glas, plast och gummi. Det kan användas för att skära material i olika former och storlekar, såsom rör, plattor, brickor och skivor. Det kan också användas för att skära genom material med olika tjocklek, från tunna lager till tjocka block.

 

Vattenskärning för olika branscher

 

Vattenskärning är en mångsidig teknik som används inom en rad olika branscher. Inom fordonsindustrin används det för att skära genom stål och aluminium för att tillverka karosser och andra komponenter. Inom tillverkningsindustrin används det för att skära genom olika material för att skapa detaljerade former och mönster. Inom byggindustrin används det för att skära genom betong, tegel och sten för att skapa dekorativa ytor och former.

 

Sammanfattning

 

Vattenskärning är en avancerad teknik för materialbearbetning som möjliggör skärning med hög precision och minimal deformation. Det är en mångsidig teknik som kan användas för att bearbeta olika material och är vanligt inom fordonsindustrin, tillverkningsindustrin och byggindustrin. Om du behöver bearbeta material